Як знайти собі хобі?

Не секрет, що у кожної сучасної людини є улюблена справа, займаючись якою вона відводить душу. Таке захоплення прийнято називати словом «хобі» (hobby) - заняття для душі , спосіб приємного проведення дозвілля. Хобі може бути як легке заняття, що допомагає розслабитися, позбавитися від стресу (гра в гольф, колекціонування марок, орігамі), так і неабияка справа, узгоджене з досягненням якоїсь мети (заняття танцями, вивчення психології та ін.).

В плині життя людина вибирає улюблену справу інтуїтивно. Це відбувається несвідомо, часто методом «проб і помилок». Адже ніхто з нас не ставив собі мету - «хочу знайти хобі за будь-яку ціну». Це відбувається саме по собі з набуттям досвіду, розстановкою життєвих пріоритетів. Тому майже кожна людина на питання «яке у тебе хобі?» знайдеться що відповісти. А як же бути тим, у кого на це питання немає відповіді? Як знайти собі заняття, якому ти із задоволенням присвятиш вільний час?

На думку більшості психологів, для того щоб знайти заняття до душі, існує два способи. Перший спосіб спрямований на досягнення швидкого результату. Заведіть собі звичку щодня дізнаватися новий вид діяльності. Виглядає це так: визначитеся з часовим інтервалом (це може бути тиждень, місяць, виходячи з особистих переваг) і протягом цього терміну кожен день вибирайте собі хобі . Цікавтеся абсолютно новим, пробуйте те, про що ніколи не мислили. Дослідіть, мрійте, відкривайте.

Після закінчення заданого часу відверто запитайте себе - «я хочу цим займатися?» Якщо відповідь позитивна, вас можна привітати - ви щаслива людина, яка знайшла своє кредо. І не впадайте у відчай, якщо за цей час не вийшло знайти хобі. Пошук зробив вас ерудованішим, досвідченішим, розширив світогляд і перетворив на цікавого співрозмовника.

Другий спосіб знайти собі хобі відмінно підійде людині зрілій, досвідченій в справах житейських, не одну годину витратившої на визначення свого призначення. Суть полягає в тому, щоб знайти, придумати собі заняття, яке стане підмогою на шляху до досягнення мети. Зрозуміло, що людина повинна сформулювати систему цінностей і мати конкретну мету. Тоді вдало вибране заняття, здатне захопити, але в той же час не збивати з орієнтиру, і буде хобі. Наприклад, якщо ви хочете завести сім'ю, хорошим хобі виявиться читання літератури на тему психології та саморозвитку; вирішили стати пілотом - можна захопитися авіаційною технікою і конструюванням.

Пам'ятайте, що наші вчинки формують звички. Звички визначають долю. Тому вибір хобі - відповідальний крок для цілеспрямованої людини. Вибираючи хобі, вибираємо життя.


За матеріалами poleznie-soveti.com

1 коментар: