Рис
є практично універсальним в приготуванні різноманітних страв, як
екзотичних, так і традиційних. Рис використовують для плову або вживають
як гарнір. Наприклад, приготований рис може бути змішаний з овочами або
грибами для отримання салату. До готового рису можна додати фрукти і
солодощі - і ваш десерт готовий!
Розберемося в тому, як правильно готувати смачний рис на прикладі довгозернистого рису, який є найбільш популярним сортом рису і універсальним у застосуванні.Просте покрокове керівництво для приготування смачного рису!
Класичний рецепт приготування рису
Що необхідно:
• 1 склянка довгозернистого рису
• 2 склянки води
• 1/2 чайної ложки солі
• 1 столова ложка вершкового масла (за бажанням)
• 1 чайна ложка сухих трав або спецій (за бажанням)
• 2 склянки води
• 1/2 чайної ложки солі
• 1 столова ложка вершкового масла (за бажанням)
• 1 чайна ложка сухих трав або спецій (за бажанням)
Ретельно промити рис під холодною водою. Це дозволить запобігти злипанню рису, видалити надмірний крохмаль, зробити рис білішим - це поліпшить його вигляд і смак.
Крок 2
Налити 2 склянки води в каструлю і довести до кипіння. Слід стежити, щоб вода тільки закипіла (м'яке кипіння), а не кипіла тривалий час.
Крок 3
Після того, як вода закипить, додати сіль, спеції або сухі трави (за бажанням) і перемішати. Це дозволить посилити смак рису і зробити його більш розсипчастим.
Крок 4
Промитий рис додати в каструлю і перемішувати протягом 10 секунд, після чого щільно закрити кришкою.
Крок 5
Зменшити вогонь до середнього і варити протягом 15-20 хвилин до того моменту, коли рис повністю вбере воду. Вимкнути вогонь і залишити рис упрівати протягом 10 хвилин.
Крок 6
По закінченню деякого часу спробувати кілька зерен. Якщо зерна рису «пухкі» і не хрусткі, можна вважати, що рис приготований успішно.
Крок 7
Розпушити рис виделкою і додати вершкове масло (за бажанням).
Приготування рису в духовці
Під час запікання рису в духовці, він набуває глибокого аромату завдяки більш тривалому процесу його приготування.Що необхідно:
• 2,5 склянки води
• 1 склянка довгозернистого рису
• форма для випічки
• алюмінієва фольга
• каструля
• сіль і спеції за смаком
• 1 столова ложка вершкового масла (за бажанням)
Крок 1
Налити в каструлю 2,5 чашки води. Включити піч на великий вогонь і довести воду до кипіння.
Крок 2
Прогріти духовку до 170-180°С і поставити туди форму для випічки.
Крок 3
Залити киплячу воду в форму для випічки. Додати рис і обережно перемішати так, що б весь рис був покритий водою.
Крок 4
Накрити форму алюмінієвою фольгою і випікати рис протягом 45 хвилин.
Крок 5
Видалити фольгу і акуратно перемішати рис. Якщо рис залишився твердим, накрити його назад алюмінієвою фольгою і допікати ще 5-10 хвилин.
Крок 6
Залишити рис упрівати протягом 10 хвилин, щоб він поглинув всю рідину, що залишилася. Додати масло (за бажанням) і подавати до столу.
Приготування рису в мікрохвильовці
Готувати
рис в мікрохвильовій печі дуже зручно, проте час приготування рису
таким способом майже не відрізняється від часу готування іншими
способами.
Що потрібно:
• 2 склянки бульйону або води
• 1 склянка довгозернистого рису
• ємність для мікрохвильовки
• 1 ст. ложка спецій за смаком (за бажанням)
• сіль
Крок 1
Рис промити в холодній воді.
Крок 2
Промитий рис покласти в ємність для приготування і залити водою або раніше приготовленим бульйоном.
Порада!
Ємність повинна бути в три рази більше, ніж обсяг рису - при варінні рис збільшується в об'ємі.
Крок 3
У воду з рисом додати спеції і сіль, перемішати.
Крок 4
Щільно накрити ємність з рисом і поставити в мікрохвильову піч.
Крок 5
Рис готувати протягом 5 хвилин на 100% потужності і ще 15 хвилин на 50% потужності (дані значення можуть відрізнятися для різних мікрохвильових печей).
Крок 6
Після приготування дістати ємність з мікрохвильової печі, рис акуратно перемішати.
Вдалих вам експериментів і смачних страв!
Джерело: ua.rice.ua
Немає коментарів:
Дописати коментар